Gambar copy from resepi diana tapi rupa memang sama macam aku masak...!!!
Bahan-bahan:
1/2 kg ikan pari
2 sk halba campur
Sedikit daun kesom
Sedikit daun kari
1 biji buah tomato(potong 4)
1 batang serai(diketuk)
1 mangkuk air asam jawa
Garam, gula & perasa
Bahan Mesin:
10 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Tumis halba campur, daun kari dan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Setelah naik minyak, masukkan air asam jawa, ikan pari dan semangkuk lagi air ke dalam periuk.
3. Setelah mendidih, masukkan garam, gula & perasa diikuti dengan daun kesum dan buah tomato.
4. Tutup api dan sedia untuk dimakan bersama nasi panas dan sambal kicap perahan limau kasturi.
Shu!! bagusnya shu bg resepi ni. Dah lama amie nak masak asam pedas ni. Tak sabar nak cuba. Nyum! nyum!
ReplyDeletetry2x... jgn tak try...!!! dah masak.. mintak sikit ye..!!!
ReplyDelete