01 December 2009

Black Pepper Chicken




Entry kali ni adalah lauk yang sangat simple. Taklah simple sangat. Sebab lauk ni 2 in 1.. Ayam dan sayur dicampur sekali. Tak payah pening2 nak masak lauk lain. Aceli, lauk malam tadi. Macam biasalah hubby aku kalau dengar lauk yang berkaitan black pepper je, dari tak lapar terus jadik lapar...!!! Boleh tambah nasi 2 pinggan tu...!!! Stok black pepper pun banyak, so aku masak yang ni jelah.. Ada gak ikan kembung goreng cicah ngan budu...

Bahan-bahan:
200gm isi ayam
2 sb serbuk lada hitam
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
5 biji cili padi (ikut suka nak pedas)*
1 sb tepung jagung(memekatkan kuah)
1 sb sos tiram
1 sb kicap pekat
kacang panjang
karrot
putik jagung
Buah tomato (belah 4)

Cara memasak:
1. Tumiskan bahan * sehingga garing. Masukkan ayam dan sedikit air.
2. Masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, kicap hitam, garam dan aji kedalam kuali.Kacau rata.
3. Masukkan sayur-sayuran keras dahulu dan masak sehingga agak empuk.
4. Masukkan tomato dan tuangkan bancuhan tepung jagung dan masak sehingga kuah jadi pekat.
5. Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment