20 October 2009

Daging Salai Cili Api

Dah terlanjur aku sekarang dah ada blog, saje je aku nak tepek resepi-resepi mana yang aku pernah torai... hehehehe...Baru-baru ni gi PD, aku masak DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API... berasap telingo kalau makan!

Bahan-bahan:
1/2kg daging lembu (disalai atas arang & di hiris halus)
30biji cili padi (kalau yang sedap, pakai yang kecik2 punya)
1 ulas bawang merah (tak pakai pun takpe!)
3 biji ubi kentang (dipotong 4)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup (boleh ganti ngan 1sudu kecil kunyit serbuk)
2 batang serai
2 keping asam keping
2 cawan santan
Sedikit garam

Cara memasak:
1. Cili padi, halia, kunyit dan bawang dikisar/ditumbuk. Masukkan ke dalam periuk bersama dengan daging, kentang, asam keping, garam & serai yang telah di titik. Masukkan secawan air supaya bahan dapat menyerap ke dalam daging dan kentang cepat empuk.

2. Bila kentang hampir empuk, masukkan santan dan kacau lagi. Biarkan kuah pekat dan tutup api. Boleh dimakan bersama nasi panas....!!!

No comments:

Post a Comment