20 October 2009

Popia Kentang Sardin

Ni salah satu my feveret kuih tak kira waktu apa pun. Bulan puasa ke, hari minggu ke,hari keje ke.. aku tetap suka..lagi2 kalau aku yang buat... Nak buat kuih nie pun senang.. Nak dan tak nak je...Ahaks..!!! Nak buat inti karipap pun best jugak. Tapi aku bab mengelim2 karipap ni memang FAIL... Ni ada resepi yang aku boleh kongsi kat korang...
Yang penting kita...ENJOYYYY...!!!!

Bahan-Bahan:
1 paket kulit popia besar(50pcs)
Sedikit tepung gandum
Sedikit air

Bahan Inti:
5 biji kentang sederhana - potong dadu
1 tin sardin (tin kecil) - lenyekkan
2 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
3 sudu besar rempah kari daging
1 tangkai daun kari (optional)
Sedikit daun sup (optional)
Garam & perasa
Air secukupnya

Cara buat inti:
1. Tumis bahan tumbuk dan daun kari sehingga wangi. Masukkan rempah kari dan tumis sehingga terbit minyak.
2. Masukkan kentang dan kacau. Masukkan air sama paras dengan isi kentang. Masak sehingga kentang jadi empuk (Petua: Jangan masuk garam dan perasa dulu sebab sardin sudah ada garamnya!!!)
3. Bila kentang sudah empuk, air dah kering barulah masukkan sardin yang dilenyekkan tadi. Rasakan garam dan perasa bila inti agak tawar. Masukkan daun sup. Keringkan inti sedikit lagi. Tutup api, angkat dan sejukkan inti.
4. Keluarkan kepingan kulit popia. Letakkan inti popia di tengah kulit popia dan gulung seperti biasa. Di hujung kulit, sapukan sedikit bancuhan tepung. Buat sehingga selesai.
5. Siap digoreng dan sesuai di makan bersama kopi O kaw...!!! Selamat mencuba...!!!


Popia ni kulit dia aku pakai small punya.. so dia jadik
herot sikit! Tapi rasa masih sedap....!!!


Time ni bulan puasa... masak mee sekali...!!! Mee plak
masa ni banyak betul rencah... Maveles...!!!

2 comments:

  1. shu ni mmg suke masaklah kan...shu ingat tak masa kita form 6 dulu?? masa parent atul takde. KIta semua tido umah atul Shu gak yg masak kan..amie tolong dia kemas umah. Ingat tak?? best kan masa tuuu....rindu saat2 tu lah..

    ReplyDelete
  2. hehehehe... yelah amie.. shu memang suka masak. kalau rasa nak makan, shu buat je. Baru puas...!!! Ala.. masa form 6 tu masak sardin je..!!! Ahaks..

    ReplyDelete