21 October 2009

Mee Rebus Johor

Sabtu lepas(17 October 2009) aku teringin benar nak makan mee rebus. Memang plan aku nak masak mee rebus tu a week before lagi. Tapi bahan-bahan dia macam banyak plak. So, aku pun ajak hubby pergi PASAR BESAR JALAN OTHMAN kat PJ Old Town. Aku terpandang satu gerai tu ada jual mee rebus. Dengan hati yang gumbira, aku pun cakap kat hubby yang aku nak try mee rebus kat situ. Hubby aku kata ok. Actually, mee rebus tu mamak yang buat. Aku pun orderlah sepinggan. Bila aku suap je mee rebus tu, ALAMAK....RASA APA NI??? Tawar, kuah cair, takde rasa mee rebus langsung...Rasa mee jawa adalah... Aku pun tension... Sedih pun ada... Last-last aku nekad je pergi masuk dalam pasar beli bahan-bahan nak buat mee rebus. Mahal pun mahallah... janji aku puas nak rasa masakan aku sendiri. Aku belum pernah try masak mee rebus nie lagi...Aku main ingat-ingat je. Tapi sekali dah masak, lepas ni pasti nak masak lagi.... Disebabkan excited sangat dengan mee rebus tu, gambar pun lupa nak snap...!!! Lain kali kalau aku masak, aku selit dalam ini entry ye....!!! Apa yang penting...layan jek resepi ni....!!! Ahaks..

Bahan-bahan:
1kg mee kuning
300gm daging (tetel pun ok)
300gm udang basah
3 biji keledek ( rebus & kisar)
50gm udang kering (kisar)
3 cawan air rebusan kulit & kepala udang
5 s/b taucu (kisar)
2 batang serai
Garam, gula & perasa

Bahan kisar:
10 biji cili kering (direbus)
1 labu bawang besar
5 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas

Hiasan:
Daun sup (dimayang)
Bawang goreng
Telur rebus (dibelah 4)
Cili hijau (dihiris)
{Kerak tepung
Ramuan- tepung gandum, tepung beras, air, garam, udang kering}

Cara membuatnya:
1. Tumis serai bersama bahan kisar sehingga garing. Kemudian masukkan daging dahulu supaya cepat empuk. Setelah itu, masukkan air rebusan udang.
2. Bila sudah mendidih, masukkan udang, keledek, udang kering & tauhu. Masak sehingga kuah menjadi pekat. Jika agak pekat, tambahkan sedikit air. Rasakan garam, perasa dan gula.
3. Bila kuah menjadi pekat, tutup api dan boleh hidangkan bersama hirisan daun sup, cili hijau, telur rebus, bawang goreng dan kerak tepung.

*Boleh juga ditambah kicap ke dalam kuah.
*Jika mahu rasa taucu lebih, tambah 2 @ 3 sudu taucu lagi.
*Kerak tepung mesti wajib ada untuk resepi Johor, kalau tak, tak berapa nak lengkap.
*Boleh juga tambah tulang(gear box) ke dalam resepi Mee rebus ini.

No comments:

Post a Comment